Made in Arnhem combineert artistieke succesverhalen met jong kunsttalent

Made in Arnhem combineert artistieke succesverhalen met jong kunsttalent

door Maarten Reith. vrijdag 18 september 2009

 

Papieren poppen begeleid met vrolijke volksmuziek, een indrukwekkende installatie van de Armeense asielzoeker Karen Sargsyan, onderdeel van de expositie 'Made in Arnhem'. Een onschuldig tafereel, maar de afgerukte ledematen verraden een andere werkelijkheid. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

De derde editie van het kunstfestival Made in Arnhem spreidt zich uit over de hele stad. Op twintig plaatsen is werk te zien van kunstenaars die enige relatie hebben met Arnhem.


In die veelheid vormt het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) het brandpunt. Daar is een aangename mix samengebracht van ervaren (inter-)nationaal opererende kunstenaars, lokale bekendheden en vers afgestudeerd talent aan het begin van de artistieke loopbaan. Zij vielen stuk voor stuk al eerder op met eigenzinnig werk dat er toe doet.

Daar tussendoor schenkt gast-curator Inge Pollet ruim aandacht aan de vele eerdere kunstfestivals die in Arnhem zijn gehouden, evenals aan het uitgebreide netwerk van creatieven in de stad.

In de westelijke vleugel van het museum zijn vijf succesvolle Arnhemse kunstenaars te zien, die ieder een gast van buiten de stad uitnodigden voor duo-exposities. Zo toont Barbara Polderman haar imposante olifantenfamilie tussen verstilde dierenfoto's van Charlotte Dumas. De immens grote zelfportretten van Rosemin Hendriks vertonen wat betreft lijnvoering een frappante overeenkomst met de abstracte sculpturen van Adam Colton. Indrukwekkend is vooral de installatie van Karen Sargsyan, die als Armeense asielzoeker in Arnhem terecht kwam. Zijn papieren poppen, begeleid met vrolijke volksmuziek, ogen eerst als een onschuldig tafereel. Maar de afgerukte ledematen verraden een andere werkelijkheid.

De oostkant van het museum is voor de starters, talent dat de afgelopen vier jaar bij ArtEZ afstudeerde. Deze generatie, die volledig opgroeide in het digitale tijdperk, combineert plat werk of installaties met gemak met videokunst.

Levi van Veluw heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan zijn serie markante zelfportretten. Eerder fotografeerde hij zichzelf met een gezicht vol balpentekeningen, nu is zijn hoofd ingepakt in lokken blond, rood en zwart haar, wat bijzondere beelden oplevert.

Louise te Poele toont rake portretten van boeren en Judith Kischner schildert vrij en dynamisch.

Om het kwartier dooft het licht in de zaal, en verschuift de aandacht naar videoprojecties. Opvallend daarin is het videodrieluik You'll never walk alone, van Witte van Hulzen en Sander Breure, een intrigerend suggestief beeldverhaal.

De diversiteit van de tentoonstellingen in het MMKA weerspiegelt de rijke voedingsbodem van het Arnhemse creatieve klimaat.


Festival ‘Made in Arnhem Invites’. Diverse tentoonstellingen in Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Te zien t/m 25/10.